Iskoristite svoje pravo da znate šta je u proizvodima koje kupujete.

http://goranpanic04.wixsite.com/greenkatalog


Baš kao što smo znamo prednosti hemikalija u našem životu, tako moramo voditi računa da sa njima postupamo na adekvatan način, tako da se minimizira bilo kakav štetan uticaj pri izloženosti njima.






Globalna proizvodnja hemikalija je porasla od 1 milion tona, kolika je bila u 1930. godini, na nekoliko stotina miliona tona danas. Hemijska industrija pretvara sirovine kao što su nafta, prirodni gas, vazduh, voda, metal, minerali u hiljade različitih proizvoda. Tačan broj hemikalija na tržištu je još uvek nepoznat, a nove hemikalije se stavljaju na tržište svake godine. Da li su se znala opasna svojstava svih hemikalija pre nego što su stavljena na tržište? Ne, ali danas zahvaljujući velikom naučnom napretku znamo da mnoge od ovih hemikalija mogu izazvati rak, imati uticaj na reprodukciju ili izazivati genetske promene. Uvođenje hemikalija u naše svakodnevne živote je donelo mnoge olakšice, ali da li su nam te olakšice uvek donele dobro?”

 Iskoristite svoje pravo da znate šta je u potrošačkim proizvodima koje kupujete.
 Pitajte prodavce koje su opasne hemikalija u tim proizvodima. Oni imaju zakonsku obavezu da vam daju ovu informaciju. Na taj način možete da izbegnete proizvode koji ih sadrže. Po zakonu, dobavljač mora da vam pruži ove informacije, besplatno.


Kako tražiti informaciju?
Možete da zahtevate informacije direktno iz prodavnice u kojoj ste kupili proizvod ili od proizvođača ili uvoznika. Najbolje je da napravite zahtev u pisanoj formi čiju formu možete pronaći ovde.
Imajte na umu da ako je bilo koja od ovih supstanci prisutna u proizvodu, snabdevač je dužan da vam pruži tu informaciju, kako bi Vam omogućio da bezbedno koristite proizvod (prema članu 27. stav 2. Zakona o hemikalijama i članu 33. stav 2 Uredbe REACH).

Koje informacije će te dobiti od snabdevača?
Zakon o hemikalijama obavezuje snabdevače da pruže informacije o bezbednom korišćenju proizvoda potrošačima. Kao minimum, oni moraju da dostave potrošaču naziv opasne supstance u proizvodu.
Obaveza se odnosi samo na informacije o supstancama koje izazivaju zabrinutost u proizvodima, ako su prisutni u koncentraciji većoj od 0,1 %. To znači da dobavljači nisu u obavezi da Vas obaveste o drugim supstancama u proizvodu, ili ako je supstanca koja izaziva zabrinutost prisutna u koncentracijama nižim od 0,1 %. Oni mogu, međutim, uraditi to na dobrovoljnoj osnovi.

Šta se dešava ako nema odgovora?
Kompanije su dužne da daju podatke da li su njihovi proizvodi sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost. Oni takođe treba da Vas obaveste ako ne sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost u svojim proizvodima.
Ako kompanija ne odgovori, trebalo bi da se obratite nadležnom državnom organu za sprovođenje Zakona o hemikalijama, što je ministarstvo nadležno za životnu sredinu.

 Šta učiniti ukoliko snabdevač ne odgovori na vaš zahtev?
Ukoliko ne dobijete odgovor na vaš zahtev, obratite se ministarstvu nadležnom za sprovođenje Zakona o hemikalijama, odnosno Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

Postoji mogućnost da snabdevači nisu svesni svih svojih obaveza propisanih zakonom. Ukoliko zahtevate da ostvarite svoje pravo na informaciju, time ćete i vi učestvovati u podizanju svesti javnosti!

Šta zajednički postižemo ovom merom?
Do sada, različite studije su pokazale da mnogi snabdevači još nisu svesni svojih obaveza. Kada potrošači koriste svoje pravo da traže informacije o supstancama koje izazivaju zabrinutost u proizvodu dobijaju još jedan parametar na osnovu koga biraju proizvod koji će kupiti ali i podižu svest snabdevača odnosno proizvođača, uvoznika i distributera u vezi obaveze obezbeđivanja ovakvih informacija za svoje kupce i podstiču snabdevače da koriste bezbednije alternative u svojim proizvodima.

 POSTOJI rešenje !!


Proizvodi Green b.s. kompanije su na bazi ekstrakata lekovitog bilja sa naših planina, koje važe za potpuno ekološki zaštićena područja.Proizvodi su biorazgradivi, što znači da ne zagađuju prirodu, pošto se čak do 95% proizvoda razlaže u roku od 3 dana na materije organskog porekla.Proizvodi ne sadrže alkalije i fosfate, samim tim ne izazivaju alergijske reakcije i ne oštećuju kožu i sluzokožu disajnih puteva.Blagog su mirisa, mogu se koristiti bez rukavica i bojazni od udisanja štetnih i otrovnih isparenja 
 
Ako budete zadovoljni proizvodima, Green b.s. kompanija Vam pruža mogućnost da proizvode preporučite svojim prijateljima i tako zaradite da Vam proizvodi budu još jeftiniji, a ako se u tome angažujete više, možete i da zaradite u zavisnosti od realizacije prometa proizvoda u Vašoj mreži saradnika i potrošača. To isto Važi i za one koje ste Vi upoznali sa proizvodima Green b.s. kompanije. Dakle, u Green b.s. kompaniji dobijaju svi, u zavisnosti od svojih želja i angažovanja na preporuci proizvoda. 

 Ako imate bilo kakvih pitanja, molim Vas da me kontaktirate.
Pošaljite mejl ili me dodajte za prijatelja na Fejsbuku i Skajpu.
Biće mi veliko zadovoljstvo da Vam pomognem, ako mogu.

KONTAKT 

http://greenbsvaljevosrbija.blogspot.rs/p/blog-page_7.html

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kako se označava kućna hemija?

Koža vas svrbi ,peče žari... ?

17 opasnih hemikalija koje treba izbegavati u kozmetičkim preparatima i proizvodima za ličnu higijenu!!