Opasni sastojci u kozmetici!!!

Opasni sastojci u kozmetici: Ftalati, parabeni, formaldehid...
Stručnjaci upozoravaju kako su te kemikalije opasne za zdravlje jer već i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti srca, umora, gubitka pamćenja, kožnih problema i raka, piše Prevention 



 Ftalati
Ovi naftni derivati koriste se u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetièkim preparatima koji imaju navedeno "fragrance" ili "parfum".
Ftalati ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen remeteæi hormonalnu ravnotežu. Oni mogu tijelo navesti da smanji ili pojaèa proizvodnju odreðenih hormona. Tako kod muškaraca smanjuju razinu testosterona što uzrokuje probleme s plodnosti.
Oni pospješuju ulazak u menopauzu. Žene koje su u krvi imale višu koncentraciju opasnih ftalata ušle su u menopauzu 2,3 godine prije drugih. Takoðer, povezuju se s poveæanim rizikom od raka dojke, dijabetesa, pretilosti i neplodnosti.

Parabeni
Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervansi i sprjeèavaju nastanak bakterija i gljivica u makeupu. Meðutim, problem jest u tome što baš kao i ftalati oponašaju estrogen i pospješuju rast tumornih stanica tako što mijenjaju gene.
Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji se apsorbiraju direktno u krvotok, a nalaze se u dezodoransima, hidratantnim kremama i preparativnoj kozmetici.

Formaldehid
Opasan i kancerogen formaldehid štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika u šamponima, regeneratorima, kremama, kremama za brijanje, gelu za kosu i mlijeku za èišæenje kože. Pojavljuje se i pod drugim imenima kao što je imidazolidinil urea, formalin i formalit. Taj spoj iritira dišne puteve, može pogodovati nastanku astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži, vrtoglavicu, glavobolju i probleme s oèima.

Dibutil ftalat
Kemikalija dibutil ftalat (DBP) koja je sastavni dio lakova za nokte i sprjeèava ljuštenje kancerogena je i povezuje se s neplodnošæu kod muškaraca i malformacijama fetusa. Europska komisija zabranila je njegovu upotrebu 2004. godine, ali u SAD-u se još uvijek koristi.
Ulazi direktno u krvotok, a struènjaci tvrde da je još opasnija inhalacija laka iz para.

Sulfati
Sulfati su sastavni dio šampona, tonika za èišæenje lica i gelova za tuširanje. Najèešæe sadrže 1,4-Dioxane koji ima kancerogena svojstva i uklanjaju prirodna ulja s kože zbog èega ona nakon pranja djeluje isušeno i zateže. Najèešæe uzrokuju iritaciju kože i oèiju.
 
Toluen
Toluen se dobiva destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena i koristi se u proizvodnji lakova i boja za kosu. On zgušnjava boju i produljuje njen vijek trajanja. On može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, muèninu i rak, a u trudnoæi se povezuje s problemima u razvoju. 

Mineralna ulja
Mineralna ulja naftni su derivat koja se koriste u hidratantnim kremama, regeneratorima, parfemima, balzamima za usne i sjenilima. Odlièno zadržavaju vlagu i mogu previše navlažiti kožu zbog èega se lice brzo isušuje ako se ne namaže kremom. Tim se stvara svojevrsna ovisnost o kremi.

Propilen glikol ili polietilen glikol
Naftni derivati meðu kojima su propilen glikol ili polietilen glikol dio su dezodoransa, losiona poslije brijanja, gela za kosu, šampona i krema. Oni baš kao i mineralna ulja pomažu u boljem zadržavanju vlage u koži, ali sprjeèavaju razvoj novih stanica kože. Oni iritiraju kožu i kancerogeni su, a polietilen glikol koristi se i u izradi antifriza.

Butil hidroksi anisol (BHA)
Butil hidroksi anisol (BHA) je baš kao i dibutil ftalat zabranjen u Europi, ali zato se još uvijek koristi u SAD-u. On ulazi direktno u krvotok i mijenja endokrini sustav, a sastavni je dio maskare, korektora, rumenila i sjajila za usne.

1,4-Dioxane
Nusprodukt sulfata 1,4-Dioxane sastavni je dio šampona i pjena za kupanje, ali najèešæe nije naveden na deklaracijama. Kancerogen je i uzrokuje probleme s kožom, rak i malformacije djeteta.



Proizvodi Green b.s. kompanije su na bazi ekstrakata lekovitog bilja sa naših planina, koje važe za potpuno ekološki zaštićena područja.Proizvodi su biorazgradivi, što znači da ne zagađuju prirodu, pošto se čak do 95% proizvoda razlaže u roku od 3 dana na materije organskog porekla.Proizvodi ne sadrže alkalije i fosfate, samim tim ne izazivaju alergijske reakcije i ne oštećuju kožu i sluzokožu disajnih puteva.Blagog su mirisa, mogu se koristiti bez rukavica i bojazni od udisanja štetnih i otrovnih isparenja 
 
Ako budete zadovoljni proizvodima, Green b.s. kompanija Vam pruža mogućnost da proizvode preporučite svojim prijateljima i tako zaradite da Vam proizvodi budu još jeftiniji, a ako se u tome angažujete više, možete i da zaradite u zavisnosti od realizacije prometa proizvoda u Vašoj mreži saradnika i potrošača. To isto Važi i za one koje ste Vi upoznali sa proizvodima Green b.s. kompanije. Dakle, u Green b.s. kompaniji dobijaju svi, u zavisnosti od svojih želja i angažovanja na preporuci proizvoda. 

 Ako imate bilo kakvih pitanja, molim Vas da me kontaktirate.
Pošaljite mejl ili me dodajte za prijatelja na Fejsbuku i Skajpu.
Biće mi veliko zadovoljstvo da Vam pomognem, ako mogu.

KONTAKT 

http://greenbsvaljevosrbija.blogspot.rs/p/blog-page_7.html

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kako se označava kućna hemija?

Koža vas svrbi ,peče žari... ?

17 opasnih hemikalija koje treba izbegavati u kozmetičkim preparatima i proizvodima za ličnu higijenu!!