Pazite koji sapun koristite! Ako sadrži ovaj sastojak, odmah ga bacite!


Pazite koji sapun koristite! Ako sadrži ovaj sastojak, odmah ga bacite!
Sledeći put kada budete koristili antibakterijski sapun, proverite da li sadrži ovaj sastojak… 





 Uzmite vaše sapune i proverite da li sadrže takozvani triklosan? Ako je odgovor potvrdan, odmah prestanite s njegovom upotrebom, jer postoji realna šansa da će ova hemikalija imati negativan uticaj na vaše zdravlje.Triklosan, antibakterijski agens, pronađen je u više od stotinu proizvoda, uključujući sapune, sredstva za kozmetiku, a povezuje se sa otpornošću na antibiotike i pojavom hormonskih poremećaja. Isti sastojak takođe je prisutan u nekim zubnim pastama i proizvodima za oralnu higijenu. Studija sprovedena na Univerzitetu u San Francisku kaže kako se ova hemikalija vrlo brzo apsorbuje. Tokom istraživanja naučnici su analizirali uzorke urina dve grupe sastavljene od 38 doktora i sestara iz dve bolnice.
Prva grupa je koristila sapun koji je u sebi imao 0.3 odsto triklosana, dok je druga grupa koristila biljni sapun i vodu.
Rezultati su bili sledeći: prva grupa radnika imala je u sebi visok nivo triklosana.
Preporuka stručnjaka je da, ukoliko su vam sapuni koji ne sadrže triklosan dostupni, krajnje je vreme da počnete da ih koristite. Poslužite se biljnim sapunima i vodom, biće dovoljno da se zaštitite od negativnih posledica koje antibakterijski sapuni mogu imati po vas.
 
 “Triklosan”, antibakterijski sastojak prisutan u velikom broju proizvoda za ličnu higijenu kao što su tečni sapuni, paste za zube ili dezodoransi, mogao bi da nanese više štete, nego koristi, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Već “okrivljen” za remećenje endokrinog sistema, “triklosan” bi mogao negativno da utiče i na funkciju mišića, pe svega srčanog, naveli su američki istraživači koji su ispitivali uticaj “triklosana” na miševe i male ribe.
Američki toksikolog Ajzak Pesa i njegove kolege podvrgli su miševe dozama “triklosana” sličnim onima sa kojima čovek dolazi u kontakt u svakodnevnom životu i tom prilikom otkrili da se mišići miševa teže grče, prenela je agencija AFP.
Naučnici su istakli i da bi kod pacijenata obolelih od srčane insuficijencije “triklosan” mogao da ima veće negativno dejstvo zbog masovnijeg korišćenja.

 Izvor: TOI/nadlanu

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kako se označava kućna hemija?

Koža vas svrbi ,peče žari... ?

17 opasnih hemikalija koje treba izbegavati u kozmetičkim preparatima i proizvodima za ličnu higijenu!!